Woongebouw Meranti,

Het woongebouw Meranti, op Karlskrona-eiland, is het sluitstuk van de vier sociale nieuwbouwprojecten van Lieven de Key in de Amsterdamse Houthaven. Begin 2026 verhuren we tachtig sociale huurwoningen van Meranti aan één en tweepersoons huishoudens en kleine gezinnen. De woningen zijn gasloos en aangesloten op stadsverwarming en koeling.

Type woningen

Op de begane grond realiseren we rondom de binnentuin tweekamerwoningen. Op de verdiepingen daarboven komen driekamerwoningen. Ook maken we vier rolstoelwoningen die voldoen aan de normen van de gemeente Amsterdam.

Alle woningen krijgen drie fietsparkeerplaatsen per woning in de ondergrondse fietsenstalling. We hebben in de fietsenkelder ook plek voor scooters en een vrije ruimte om bijvoorbeeld bakfietsen neer te zetten. In de ondergrondse afgesloten parkeergarage komen twintig standaard parkeerplekken en vier mindervalide parkeerplekken, volgens de parkeernormen van de gemeente Amsterdam.

Architectuur

Lieven de Key heeft FARO Architecten uitgekozen om het ontwerp te maken. Als uitgangspunt nemen we het ontwerp uit het Beeldkwaliteitsplan van de gemeente Amsterdam, met onder meer het thema "Rode Rondingen" als stijlkenmerk. Het U-vormige ontwerp heeft een lichtgekleurde voorgevel gericht op het openbare voorplein van het schiereiland. De drie overige gevels aan de waterzijde van het schiereiland zijn van rode, gewelfde baksteen. Midden in het woongebouw ligt de semi-openbare binnentuin, met een uniek uitzicht op het IJ. .

Het ontwerp bestaat uit vier bouwlagen, die via galerijen met twee liften te bereiken zijn. Parkeren van de auto’s en fietsen kan in de ondergrondse parkeerkelder onder het gebouw. Bij het ontwerp van de binnentuin besteden we veel aandacht aan ‘natuur inclusief’ bouwen. Zo brengen we nestkasten aan voor zwaluwen en vleermuizen in de gevel van het woongebouw.Oplevering woningen

In het najaar van 2023 starten we met de bouw en naar verwachting is het gebouw begin 2026 klaar voor één en tweepersoonshuishoudens en kleine gezinnen.

Aanmelden

Als alles volgens planning verloopt komen de woningen begin 2026 op DAK.

Planning

  • Najaar 2023 start de bouw.
  • Begin 2026 de woningen afgerond.

Meer informatie over het project Houthaven: