Haal een besparingspakket bij het wijkkantoor

Om energie te besparen, bieden we u een pakket met materialen. Deze kunt u ophalen tijdens de spreekuren op het wijkkantoor. De materialen zijn eenvoudig zelf aan te brengen in uw woning. Lukt het u niet zelf? Misschien heeft u handige buren of familie die willen helpen. In het pakket zitten de volgende materialen:

  • Een thermostaat waarmee u kunt zien hoeveel graden het in huis is.
  • Radiatorfolie om te plaatsen tussen de radiator en buitenmuur. De folie zorgt ervoor dat de warmte niet via de muur naar buiten ontsnapt.
  • Tochtstrips om aan te brengen bij uw buitendeur en bij de kieren bij uw ramen.
  • Een timer en wisser voor uw douche. De timer helpt u uw douchetijd te bekorten en met de wisser kunt u de douche droogmaken.

Heeft u een laag inkomen?


Vraag energietoeslag aan via uw gemeente
Op de site van de gemeente leest u de voorwaarden. U kunt daar ook direct de energietoeslag aanvragen.


Doe een aanvraag via het Noodfonds
Heb je een laag inkomen en een hoge energierekening? Dan kun je misschien terecht bij het Noodfonds. Het Noodfonds betaalt een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Check of je in aanmerking komt via www.noodfondsenergie.nl.

Het buurtteam helpt bij vragen over energie

Het Buurtteam helpt met gratis advies en spullen om minder gas en stroom te gebruiken. Ga naar het buurtteam bij u in de buurt. Waarvoor kunt u bij het buurtteam terecht?

  • Aanvragen van de energietoeslag
  • Een energiecoach voor tips en advies bij u thuis
  • Een gratis energiebesparingsbox t.w.v.€ 55,-.
  • Regelingen waar u misschien recht op heeft.
  • Hulp bij financiële problemen
  • Verwijzing naar de FixBrigade in Amsterdam Oost, Noord en Nieuw-West.

Maak een afspraak met een gratis energiecoach

Deze energiecoach komt thuis bij u langs, of u kunt videobellen. Per kamer kijkt u samen wat de mogelijkheden zijn en hoeveel energie u daarmee kunt besparen.

Vraag de fixbrigade om gaten en kieren te dichten

De FIXbrigade adviseert bewoners in Amsterdam Oost, Noord en Nieuw-West. Ze komen langs, geven informatie over energiebesparing en maken een infraroodscan van de woning. Zo ziet u waar warmte via kieren en gaten ontsnapt. Het team voert daarna werkzaamheden uit, zoals kitten, plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie, brievenbusborstels, ledlampen enzovoorts. Kijk hier voor meer informatie.

Pas op met kachels en kaarsen

Door de hoge gasprijzen zoeken mensen goedkopere manieren om hun huis te verwarmen. Bijvoorbeeld met de open haard, kaarsen of kachels. Zorg ervoor dat olie- of petroleumkachels op veilige afstand van meubels en gordijnen staan, want door stralingswarmte kan brand ontstaan. De brandweer waarschuwt voor het verwarmen van uw huis met kaarsen of omgekeerde terracottapotten boven een waxinelichtje. Kaarsen stoten giftige stoffen uit en zorgen voor koolmonoxide.

Energie besparen in huis?

Energie besparen kan simpel zijn. Deuren dichthouden, korter douchen en de thermostaat een graadje lager, het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel geld.