1. Zet apparaten niet op stand-by

Een elektronisch apparaat gebruikt 75% van zijn energie als hij op stand-by staat. Zet apparaten dus niet op stand-by. Wil je sluipverbruik voorkomen? Trek stekkers uit het stopcontact als apparaten niet gebruikt worden.

2. Vervang je lampen door LED verlichting

Heb je nog gloeilampen in huis? Vervang deze dan door energiezuinige LED lampen. De aanschafprijs van een LED lamp is hoger, maar dat verdien je snel terug. Door al je lampen te vervangen voor LED verlichting bespaar je al snel €100 euro per jaar. .

3. Gebruik energiezuinige apparaten

Wanneer je een huishoudelijk apparaat wilt aanschaffen, kijk dan naar het energielabel. Kies voor een zuinig model. Het zuinigste energielabel voor apparaten is A+++. Door je wasmachine en vaatwasser op een eco-programma te zetten bespaar je 30% aan elektriciteit en 15% aan water.

4. Was op 30 graden

Energie besparen kan eenvoudig door op lagere temperaturen te wassen. Ook op 30 graden wordt de was gewoon schoon en fris. Is de was erg vuil? Kies dan voor een eco-programma. Dit programma wast ook op een lage temperatuur goed schoon.I

5. Gebruik geen droger

Wasdrogers gebruiken erg veel energie. Stop je was dus niet in de droger, maar hang hem op. Dit kan bij lekker weer buiten en anders binnen op een droogrek. Wil je toch liever een droger gebruiken? Maak dan gebruik van een warmtepompdroger met energielabel A+++.

6. Ontdooi regelmatig de vriezer

Een dun ijslaagje van twee millimeter op het vrieselement kan al zorgen voor 10% meer stroomverbruik. Daarom is het verstandig om een vriezer regelmatig te ontdooien, liefst zes keer per jaar. Dit kan je doen door een pan met heet water in de vriezer te plaatsen.