De Punt,

De Punt is een bijzondere wijk op een mooie plek aan de rand van het Noorderpark in Amsterdam Noord. De Punt maakt deel uit van het tuindorp Vogelbuurt, het tuindorp dat in de jaren ’20 van de vorige eeuw werd gebouwd voor de arbeiders van de Amsterdamse Droogdok Maatschappij. De Punt is net als de andere tuindorpen is de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord een Rijksbeschermd stadsgezicht, een intieme wijk met kleine woonblokken en pleintjes dichtbij groen en voorzieningen. Lieven de Key gaat de woningen van De Punt opknappen. Het gaat om 348 woningen en 8 bedrijfsruimten.

Renovatie van De Punt

Lieven de Key gaat De Punt renoveren. Dat betekent een grote opknapbeurt van de woningen. De woningen kunnen na de renovatie zeker weer voor 25 jaar mee. In april 2022 start Lieven de Key met de renovatie van de eerste woningen. Era Contour is de aannemer die de renovatie voor Lieven de Key gaat uitvoeren.

De bewonerscommissie, Stichting !Woon en Lieven de Key hebben samen gewerkt aan het projectplan. Dit plan is in mei 2021 aangeboden aan de bewoners van De Punt. In juni 2021 heeft ruim 70% van de bewoners ingestemd met het projectplan en daarmee kan de renovatie plaatsvinden.

Waaruit bestaat de renovatie?

Tijdens de werkzaamheden krijgen de woningen een nieuw dak en nieuwe kozijnen. We repareren het metselwerk, ondervloeren en balken en vervangen oude badkamers en keukens. De ventilatie en brandveiligheid worden verbeterd en de elektrische installatie wordt vernieuwd, waardoor gasloos koken mogelijk wordt. In het projectplan staan alle werkzaamheden beschreven.

Wanneer start de renovatie?

In april 2022 starten we met de renovatie van de eerste woningen. Samen met de bewonerscommissie en Stichting !Woon is gedurende 2020 en voorjaar 2021 zorgvuldig gewerkt aan het projectplan. In die periode hebben we het volgende gedaan:

 • een inspectie in uw woning;
 • overleg met de bewonerscommissie;
 • overleg met onder andere de gemeente over vergunningen;
 • voorbereiden van het renoveren van twee modelwoningen.

Het projectplan is in mei 2021 opgeleverd. In juni 2021 heeft ruim 70% van de bewoners ingestemd met het projectplan en daarmee kan de renovatie doorgaan.

Hoe lang gaat de renovatie duren?

De woningen in De Punt renoveren we in meerdere fasen. Daarvoor is de buurt opgedeeld in 31 blokken verdeeld over 9 fasen. De renovatie van alle woningen duurt een aantal jaren. We verwachten in de zomer van 2024 de laatste wonigen op te leveren. De werkzaamheden kunnen per woning verschillend zijn, maar de huidige verwachting is dat deze (onder voorbehoud) zo'n 5 maanden duren.

Moet ik tijdens de renovatie mijn huis uit?

Omdat de renovatie ingrijpend is, kunnen bewoners tijdens de renovatie niet in de woning blijven wonen. Wij regelen een wisselwoning, zo dicht mogelijk in de buurt. Alle afspraken over wisselwoningen, vergoedingen en de begeleiding van bewoners staan in het sociaal plan, dat we in overleg met de bewonerscommissie is opgesteld en onderdeel is van het projectplan.

Projectteam Lieven de Key

Via spreekuren en nieuwsbrieven houden we de bewoners op de hoogte. Heeft u vragen? Het projectteam van Lieven de Key beantwoordt deze graag. Stuur een e-mail naar vogelpunt@lievendekey.nl. Het projectteam bestaat uit:

 • Alice Min (projectontwikkelaar)
 • Erik Stolp (bewonersbegeleider)
 • Yanay Koorndijk (bewonersbegeleider)
 • Siebe van Doornik (technisch projectleider)
 • Annelies Wester (projectmedewerker)
 • Sheila Kleberg-Liesdek (opzichter)
 • Rob Gerissen (opzichter)

De bewonerscommissie van De Punt

De bewonerscommissie bestaat uit Marieke Dongelmans, Eva Bollen, Carla van den Heuvel, Annemarie Spee, Renu Jarbandhan en Massih Hutak. Heeft u vragen aan de bewonerscommissie? Stuur een e-mail naar depuntbewoners@hotmail.com.

Projectplan

In het projectplan over de renovatie van De Punt vindt u de werkzaamheden en het sociaal plan.

Nieuwsbrieven

Hier vindt u de nieuwsbrieven waarmee we bewoners informeren over de renovatie in De Punt:

Nieuwsbrief april 2021
Nieuwsbrief juli 2021
Nieuwsbrief september 2021
Nieuwsbrief november 2021
Nieuwsbrief december 2021

Overige documenten

Hier vindt u de documenten die voor u als bewoner relevant zijn voor de renovatie.